Beskrivelse af middelhavsstenpikkeren

En drossel på 13-15 cm. Hunnen har lys underside med gulbrunt bryst (især siderne) og sorte ben samt næb. Hun har sorte vinger, grå ryg, gulbrun pande, svage og lyse øjenbrynsstriber, rund brun plet på kinden og gulbrun bagside af halsen. Hannen er om foråret hvidlig til gulbrun med sorte vinger, skuldre og brede øjenstriber. I resten af året har han grå ryg med gulbrunt anstrøg. Den unge fugl ligner hunnen, men har mørke og lyse pletter på oversiden og smalle, mørke skæl på strube, bryst og forreste del af flankerne. Struben hos begge køn er sort hos den østlige art og hvid hos den vestlige. Begge køn har mere rundt hoved end stenpikkeren og kortere ben end denne. Den sidder mere vandret end stenpikkeren.

Dens kald er et 'chaeck' fulgt af et klagende fløjt. Sangen er hurtig og ofte byttes enkelte toner eller stroferne ud med flotte efterligninger fra andre fugle. Sangen fremføres fra en udkigspost eller i cirklende sangflugt.

I Danmark ses der mellem 0 og 1. Den yngler i det nordlige Afrika og i Kakasusbjergene. Her yngler den i åbent landskab med spredte buske, træer og klipper, hvor den bygger sin rede under sten, i jordhuller og i tætte tuer. Den sidder gerne i træer.

Den virker meget sky og flagrer rastløst rundt på jorden efter insekter. Foretager lige pludseligt nogle ryk med kroppen. Den sidder også eksempelvis på en sten og vagtsomt spejder efter bytte.