Fynsk pokalskak 2002/2003

I den fynske pokalturnerings 16-delsfinale 25/11-2002 mødte mit hold, Læseforeningen 2, det midtfynske hold Vejle-Allested. Det gik som skemaet nedenfor angiver :

Vejle-Allested 0-4 Læseforeningen 2
Kaj Pedersen 0-1 Martin Skov Jakobsen
Erik Kristensen 0-1 Jannick Skow
Jens Jensen 0-1 Ego
Karsten Christiansen 0-1 Jens Rasmussen

Martin og jeg havde Hvid, mens de andre førte de Sorte brikker. Ratingforskellen på de 4 brætter var i gennemsnit omkring 600 eller 700 i vores favør. Denne forskel kom allerede tydeligt frem i åbningen hos alle bortset fra hos Jannick. Martin fik hurtigt en bonde og en meget god stilling, Jens og jeg fik hver en officer mere, mens Jannicks modstander fik en ubetydelig fordel i åbningen. I løbet af fem kvarterer var vi foran 3-0. Efter yderligere en halv times tid havde Jannick vundet slutspillet.

Vi kunne have fået meget mere modstand, hvis vi havde trukket Nyborg 1 med Jørn Schmidt, Stig Gorm Jensen, John Frederiksen og Jørgen Hansen. I stedet fik Søndersø 3 den tvivlsomme fornøjelse af dem. Efter næsten to timer var hjemmeholdet Nyborg 1 på 3-0.

I de sidste to opgør, FREM 4 - FREM5 og Nyborg 5 - Søhus så det efter lidt over to timers spil ud til, at FREM 4 og Søhus ville avancere. Disse to matcher kender jeg ikke resultatet på.

Det viste sig, at FREM 4 og Søhus faktisk gik videre. (konstateret dagen efter, at resten af referatet var skrevet)

I 8-delsfinalen 21/1-2003 hos Fiber trak vi FREM´s 4. hold. Det gik som nedenfor angivet.

FREM 4 2-2 Læseforeningen 2
Allan Eglin Nielsen 0-1 Martin Skov Jakobsen
Erling Jørgensen ½-½ Jannick Skow
Dan Terkildsen 1-0 Ego
Anton Kjeldsen ½-½ Jens Rasmussen

Endnu en gang var vi favoritter. Jannick og Jens spillede Hvid. Ret hurtigt kom Jens en bonde foran uden at Anton havde kompensation for den. Også hurtigt byttede Erling damer på d1 og spillet blev herefter meget lige. Jeg selv kom skidt fra start og for at få modspil på dronningfløjen ofrede jeg en bonde. Allan spillede 1. Sh3 og 2. Lg4 og senere måtte springeren ud på turen Sf4-h3-g1! Selvfølgelig fik Martin stort udviklingsforspring. Men det kunne ikke umiddelbart udnyttes. Senere i kampen (ved 1½-1½) holdt Anton så meget gang i den, at Jens fik store problemer med tiden. Efter at Jens havde ført med to bønder i et tårnslutspil (med 2 minutter igen) blev det til slut tårn og konge mod tårn og konge. Her blev der taget remis med 5-10 sekunder igen på Jens´ ur. Jeg selv blev i midtspillet presset tilbage i centrum og hans e-bonde samt officerer gjorde det af med en af mine lette officerer. Samtidig var min konge også efter officerstabet så sandelig i farezonen der på e- og d-linjerne. Selvom jeg noget mystisk fik et tårn og derved kom en kvalitet op, så var hans angreb uimodståeligt. Jannick og Erling spillede en tandløs remis og Martin fik til sidst skovlen under Allan (Martin og Jannick bragte os på 1½-½).

Med 2-2 måtte vi i lynomkamp. Her var jeg den første, der blev færdig. Efter at have haft 4-6 kvaliteter i slag vandt jeg med Hvid ved matsætning. Ret hurtigt efter vandt Jannick, hvorefter Anton reducerede for FREM. Jens fik ikke et ben til jorden. Det sidste parti vandt Martin. Altså vandt vi omkampen 3-1 og er nu i kvartfinalen.

Vores førstehold, Læseforeningen 1 vandt 2½-1½ over Nr. Aaby Junior 1 (Marie Frank besejrede Jørn Moestrup og Carsten Bank Friis´ remisparti blev vist på storskærm). FREM 1 besejrede Søndersø 2 med 4-0 mens hjemmeholdet Fiber tabte 0-4 til Nyborg 3.

Fra stævnet på Søhusskolen dagen før dette stævne haves FREM 3 (slog Søndersø 1 efter omkamp), FREM 2 (slog Læseforeningen 4), Sydøstfyn 1 (med Lars Borbjerggaard på 1. bræt slog de Søhus) og Nyborg 1 (slog Nr. Aaby Junior 2) videre.

I kvartfinalestævnet hos FREM trak vi hjemmeklubbens næstbedste mandskab : 

FREM 2 1½-2½ Læseforeningen 2
Per Arnt Rasmussen 0-1 Robert Vollertsen
Michael Jensen 0-1 Mads Bilde Svendsen
Jesper Bruun ½-½ Ego
Brian Nielsen 1-0 Jens Rasmussen

Ret hurtigt var Robert med Sort noget presset på kongefløjen, specielt af to hvide bønder på e5 og f6 samt en åben g-linje. Men lidt senere viste det sig, at netop de to bønder på e5 og f6 blev for svage. I løberslutspillet stod de til afhentning. En hurtig føring til os. På bræt to havde Mads med de hvide brikker styr over Michaels pres på kongefløjen. Mads, der også rokerede langt, vandt et par bønder og var klart foran på tid.  Samtidig fik han kongeangreb. Så det lignede 2-0. Samtidig var Jens bagud med en bonde, presset i bund og bagud på tid. Hvis vi skulle undgå omkamp, måtte jeg med Sort have remis. Jeg glemte at bytte på d4 i den tidlige åbning og kom som følge heraf i tyk tabsstilling. Denne kæmpede jeg så med hele aftenen. Det resulterede i et tårnslutspil med 2 bønder for lidt. Her vandt jeg dem tilbage, men til gengæld var Jespers to forbundne fribønder i a- og b-linjerne afgørende langt fremme. Men han fik deplaceret tårnet på b7, og partiet endte remis. I de sidste to kampe gik det som ventet, først færdig var Mads, der bragte os på 2½-½..

I de andre 3 kampe vandt Nyborg 1 over FREM 3. Sydøstfyn 1 med Lars Borbjerggaard og Jan Nordenbæk på topbrætterne hentede en sejr på 4-0 over Nyborg 3. I mødet mellem FREM 1 og Læseforeningen 1 endte det med 2½-1½ til hjemmeholdet.

I semifinalen, der fandt sted i Nyborg, trak vi hjemmeholdet :

Nyborg 1 2½-1½ Læseforeningen 2
Stig Gorm Jensen ½-½ Jannick Skow
John Frederiksen 0-1 Mads Bilde Svendsen
Jørn Schmidt 1-0 Ego
Jørgen Hansen 1-0 Jens Rasmussen

Denne gang så jeg ikke så meget af de andres partier. Jeg så dog Mads vinde en officer i midtspillet. Få træk efter havde han bragt os i front. Det næste, jeg så, var at Jens og Jørgen ikke havde rokeret, og at Jørgen maste frem med bønderne på kongefløjen. Senere rokerede Jens langt. Men pludseligt var Jens tvunget til at vælge mellem officerstab og langsom nedspilning. Han valgte at give officeren for to bønder, hvilket var håbløst. Inden Jens gav op måtte jeg også strække våben. Mit parti var en skarp teorivariant på 13-14 træk i Pirc. Jeg, der spillede Hvid spillede 22. c3? og overså en simpel bondegevinst til Sort. Herefter var det overstået. Så det endte med, at Jannick skulle vinde, men desværre var der en evig skak på dette tidspunkt, som Stig Gorm valgte.

I den anden semifinale vandt Sydøstfyn 1 over FREM 1 med 3½-½.

Selve finalen blev vundet af Sydøstfyn 1 med 4-0 i lynomkampen. Ordinær kamp endte 2-2.