Fynsk pokalskak 2003/2004

I den fynske pokalturnerings 16-delsfinale 4/11-2003 mødte mit hold, Læseforeningen 2, det nordodenseanske hold Søhus 1. Det gik som skemaet nedenfor angiver :

Læseforeningen 2 3½-½ Søhus 1
Jørn Moestrup 1-0 Ken Rasmussen
Jannick Skow 1-0 Jørn Nymand
Ego 1-0 Anders Sørensen
Jakob Grauslund ½-½ Torben Dalvad

Vi havde Hvid på de lige brætter. Jørns modstander, der har omkring 1800, spiller mest på det taktiske og havde fordel. Men i stedet for at trække en løber til d1 for at dække på g4, spillede han det aktive Db5 med trusler mod en bonde på b7 og en løber på b4. Han overså Jørns svar Sxd4, der efterlader løberen udækket. Men Sorts dame stod på fjerde række, så en skak med hesten ville vinde damen hvis Dxb4 kom. Herefter var Jørn ovenpå og vandt. Jannick stillede op med lang rokade og f3-e4-g4 mod Sorts korte rokade. Han vandt rimeligt hurtigt og bragte os på 1-0. Jeg øgede til 2-0 efter at have fået et tårn ind på 2. række i 17. træk. Jacob sled i det og fik med tiden 2 lette officerer for et tårn. Men Torbens tårn kom ind på 2. række, hvorefter Jakobs springer måtte dække bønderne op. Herefter blev partiet hurtigt remis.

I de tre andre matcher vandt FREM 1 over Nr. Åby Junior 2, Nordvestfyn vandt over Nr. Åby Junior 3 og hjemmeholdet Søndersø 1 besejrede Nyborg 3.

I 8-delsfinalen mødte vi Søndersø 3 og vandt 3-1. Kampen foregik samme sted som i runden før, nemlig i Søndersø.

Læseforeningen 2 3-1 Søndersø 3
Jørn Moestrup 1-0 Erling Rasmussen
Jannick Skow 1-0 Henrik Friis
Ego 1-0 Niels Justesen
Jakob Grauslund 0-1 Michael Nielsen

Igen Hvid på de lige brætter. Resultaterne var der ikke den store tvivl om. Jørn kom godt fra start og fik ødelagt Erlings rokade ret hurtigt. Derefter var det spil til et mål. Jannick gav bonde for terræn og initiativ. Dette gav ham hurtigt en god stilling. Min modstander ofrede en officer for to bønder ret hurtigt. Umiddelbart så det chancerigt ud, men 1 træk efter var dronningerne byttet! Derefter var der let spil for mig. Jakob tabte hurtigt en bonde og kom aldrig tilbage i partiet. Michaels taktik var at få dronningerne byttet og så ellers spille slutspil. Til sidst havde Michael 4 forbundne fribønder mod en g7-bonde i et tårnslutspil.

Rundens andre resultater :

FREM 1 - Nr. Aaby Junior 1   3-1
FREM 2 - Søndersø 2   3-1
Nyborg 1 - FREM 3   3-1
Sydøstfyn 2 - Læseforeningen 3   2½-1½

Læseforeningen 1 - FREM 4    3-1
Sydøstfyn 1 - Nordvestfyn 2    3-1
Søndersø 1 - Fiber    3-1

De første fire matcher foregik i FREM om mandagen og de sidste 4 (vores kamp medregnet) dagen efter nemlig 25/11-2003.

Kvartfinalen foregik hos FREM mandag d. 19. januar. Mit hold besejrede Nyborg 1 :

Læseforeningen 2 2½-1½ Nyborg 1
Jørn Moestrup 1-0 Stig Gorm Jensen
Jannick Skow ½-½ John Frederiksen
Ego 1-0 Jørgen Hansen
Jakob Grauslund 0-1 Preben Sig

Vi havde Hvid på bræt 2 og 4 og Sort på de andre to brætter. Stig Gorm stillede sig aktivt op på kongefløjen med f-, g- og h-bønderne på 5. række lige foran Jørns konge. Efter dronningafbytning blev de lette at angribe i det opståede tårnslutspil og Jørn fik forbundne fribønder på denne fløj. Også Stig Gorm fik en farlig fribonde og den løb ned og gav dronning med skak (mens Jørns f-bonde stod på f2). Uheldigvis for Stig Gorm, der gav tårnet for at få dronning med skak, var f2-bonden en ny dronning, uden at Moestrup havde givet tårnet. Dette bragte os på 2-0 idet jeg noget tidligere havde besejret Jørgen. I en Caro-Kann kom vi begge pænt ud af åbningen, men lige pludselig tabte jeg en kvalitet. Havde han spillet g4 og derefter taget kvaliteten, havde han vundet. I stedet fik jeg flot spil for kvaliteten, en dobbeltbonde foran hans konge og en stærk springer på d4. Dette pressede ham i resten af spillet og til sidst havde jeg mindst lige spil. Han lavede en fejl i en svær stilling, hvorefter jeg hentede en officer. Efter at have stået godt med terrænfordel røg Jakob ind i nogle ubehagelige bindinger, der kostede kvalitet. Herefter kørte Preben den sikkert hjem. På andetbrættet havde Jannick længe den bedste stilling, han havde kontrol over den eneste åbne linje og fik til sidst (i tidnød hvor Jannick havde et par minutter mere, nemlig 4 mod Johns 2) tårnene ind på 7. række. Derefter tog han evig skak for på den måde at sikre holdet deltagelse i semifinalen.

De andre tre resultater :

Sydøstfyn 1 - Sydøstfyn 2   2½-1½
Søndersø 1 - FREM 2  4-0
FREM 1 - Læseforeningen 1  1-3

Semifinalen foregik hos Sydøstfyn tirsdag d. 10. februar. Vi tabte til Læseforeningen 1 :

Læseforeningen 2 1½-2½ Læseforeningen 1
Jannick Skow ½-½ Carsten Bank Friis
Erik Mathiesen 0-1 Per Stentebjerg
Ego 0-1 Mads Bilde Svendsen
Jakob Grauslund 1-0 Michael D. F. Sørensen

Vi havde Hvid på bræt 1 og 3. Jeg var den første i problemer. Jeg lavede et par fejl i løbet af de første 15 træk i en Sicilianer. Mads fik et tårn ind på 2. række og fik forbundne fribønder på dronningfløjen. Mens hans a-bonde løb mod det af hans løber dækkede forvandlingsfelt forsøgte jeg et angreb. Selvom jeg fik tårnene ned på 7. række og fik 2 bønder, kunne jeg intet stille op mod hans a-bonde. Mit forsøg på evig skak var forhindret af hans løber. Kort før jeg opgav lavede Erik en fejlberegning i en lige stilling og ofrede en officer ukorrekt. Bagud 0-2 så det ikke for godt ud, men Jakob gav os nyt håb med sin sejr i et yderst kompliceret parti, hvor Michael på et tidspunkt havde to damer. Da de fleste komplikationer var overstået, måtte Michael give sin merofficer for Jakobs fribonde på b2. Herefter havde Jakob 2 bønder mere, men med dårligst tid, et kvarter tilbage mod Michaels 35 minutter. Det endte med at Michael gik mat. På førstebrættet havde Jannick tidligere haft fordel. Nu havde han blot angreb og klart kortest tid tilbage. Dette angreb blev farligere og Friis brugte meget tid. Angrebet brød igennem, men i gensidig tidnød, med få sekunder tilbage hos begge parter og med masser af brikker mod Friis' konge, røg Jannicks vinge. Da Friis kun havde kongen tilbage, var partiet remis. Men nok for 1. holdet, der møder Sydøstfyn i finalen. Sydøstfyn vandt nemlig 3½-½ over FREM 2, der kom med som tabere af matchen mod Søndersø 1, der meldte afbud.

Pokalfinalen, spillet onsdag 5. maj i Energi Odenses lokaler i Banegårdscentret, sluttede med sejr på 3½-½ til Læseforeningen 1. Kun Kim Skaanning fik noget af Sydøstfyn 1-folkene.

Læseforeningen 1 3½-½ Sydøstfyn 1
Carsten Bank Friis 1-0 Jan Nordenbæk
Per Stentebjerg ½-½ Kim Skaanning
Mads Bilde Svendsen 1-0 Martin Strandby Hansen
Michael D. F. Sørensen 1-0 Finn Nøhr