Fynsk pokalskak 2005/2006

1. runde :

I den fynske pokalturnerings 16-delsfinale 7/11-2005 mødte mit hold, Læseforeningen 1, Midtfyn 2. Det gik som skemaet nedenfor angiver :

Læseforeningen 1 Midtfyn 2 3-1
Robert Vollertsen Mikkel Bruun Jensen 1-0
Per Stentebjerg-Hansen Sune Larsen 0-1*
Erik Mathiesen Daniel Johansen 1-0
Ego Asger Bremer 1-0

*) Per Stentebjerg vandt partiet, men var placeret forkert på holdet.

Vi kom lidt over halv otte til spillestedet, Borgerskovsskolen i det vestlige Nyborg. Forsinkelsen skyldtes først og fremmest en fejlvurdering af, hvor lang tid, det tog at komme fra Banegårdcentret i Odense til mødestedet med Erik i det sydlige Odense. En kilometer fra motorvejen skulle vi samle Erik op ved en rundkørsel, som vi ikke vidste beliggenheden af. Efter at have spurgt om vej, kom vi ud til rundkørslen et kvarter senere end aftalt. Derfor var Erik gået hjem igen, så vi måtte have fat i ham på ny, og derved vente på ham. En yderligere, men lille, forsinkelse kom af at det var svært at finde en parkeringsplads grundet musical på skolen.

Da vi ankom til spillelokalet, fandt vi vores pladser og så var der et uheld mere! Vi troede, at Robert var på 1. brættet, men det var ikke tilfældet. Han skulle spille på bræt 2 og Per på bræt 1. Så selv om Per vandt i løbet af 20 minutter, blev partiet betegnet som vundet for Midtfyn. De andre tre partier talte som normalt.

Pers hurtige gevinst gav et fingerpeg om styrken af Midtfyn-spillerne. Det var nogle folkeskoleelever, der kun har spillet skak i ganske få måneder og derfor ikke kendte navnene på åbningerne. Så det undrer ikke, at vi hurtigt afgjorde matchen trods svipseren med holdopstillingen.

Andre resultater : Nyborg 5 - Nyborg 2 0-4, Nyborg 4 - Nr. Aaby Junior 1 ½-3½ og Midtfyn 1 - Gelsted 3½-½ (lignede 2-2, da vi forlod spillestedet).

Samme aften var der stævne i FREM Odense med resultaterne : Nyborg 3 - FREM 7 3½-½, Nyborg 1 - Lærkeskolen 2  4-0, Indslev - Middelfart  3-1 og FREM 2 - FREM 4  3-1

Fra læseforeningens stævne torsdag 10/11-2005 : Læseforeningen 2 - FREM 5  4-0, Sejlerholdet (sidste års Søndersø 1) - FREM 3  4-0, Søhus - Søndersø 1  2½-1½ og Sydøstfyn 1 videre uden kamp.

Resultater fra stævnet i Nr. Aaby, også torsdag aften er Sydøstfyn 2 - Odense Seminarium  2-2 og 1-3 i omkampen, FREM 6 - FREM 1  0-4, Læseforeningen 3 - Universitetet  ½-3½ og Lærkeskolen 1 - Nr. Aaby Junior 2  2½-1½.

2. runde (28/11-2005) :

I denne runde hos Nyborg vandt vi 4-0 over Indslev :

Læseforeningen 1

Indslev

4-0

Per Stentebjerg-Hansen Hans Ove Andersen

1-0

Robert Vollertsen Joakim Hansen

1-0

Jørn Moestrup Bo Sørensen

1-0

Ego Rasmus Hansen

1-0

Igen en nem modstander! Efter 8-9 træk førte Jørn med en officer. Herefter fortsatte Jørns angreb med uformindsket kraft. Efter cirka 20 træk var det ovre. Robert satte sin modstander mat, også en meget hurtig sejr. Per fik med sort en langt fremskudt fribonde på a-linjen i åbningen. Denne bonde gjorde, at Hans Ove placerede sin dame på a1. Dette medførte, at Per fik opsat en trussel om skak mod konge og dronning med en springer. Om truslen blev gennemført, så jeg ikke, men straks efter var det 3-0. Så efter lidt mere end en time var vi videre. Jeg selv blev først færdig en halv times tid senere. Hele tiden stod jeg bedst, og til sidst røg Rasmus i en fælde.

Andre resultater : Læseforeningen 2 - Midtfyn 1  1-3, Nyborg 2 - FREM 2  2½-1½, Nyborg 1 - Odense Seminarium  2-2, 1-3, Sejlerholdet - Søhus  2-2, 1-3, Universitetet - FREM 1  3-1, Nr. Aaby Junior 1 - Sydøstfyn 1  1½-2½, Lærkeskolen 1 - Nyborg 3  2-2, 2-2, 2-2, 3-1

Kvartfinalen (23/1-2006) :

I denne runde hos FREM vandt vi 3-1 over Søhus :

Læseforeningen 1

Søhus

3-1

Per Stentebjerg-Hansen Lars Munk Jensen

1-0

Robert Vollertsen Michael Larsen

0-1

Jørn Moestrup Ken Rasmussen

1-0

Ego Jacob Jensen

1-0

Endnu en på papiret overkommelig modstander. Men helt så nemme viste de sig ikke at være! Michael Larsen spillede med sort Fajarowicz-varianten i Budapester-gambitten (1. d4, Sf6 2. c4, e5 3. dxe5, Se4). Det så ud til, at Søhus-spilleren følte sig mest hjemme i det, da hans spil for bonden udmøntede sig i et vundet slutspil. Dette medførte, at favoritten Robert tabte. Jeg selv spillede med hvid et udmærket parti i Dronninggambit, lige indtil jeg i en bedre stilling gav Jacob muligheden for at vinde! Denne vending overså Jacob også, hvorefter min frie d-bonde og hans svage kongestilling var de afgørende faktorer. Jacob brugte, ligesom Moestrups modstander masser af tid. De spillede også Modtaget Dronninggambit, denne gang med favoritten som sort. Ken kom bedst fra start, men Moestrup fik mere og mere pres sat ind. Til sidst havde Ken kun få sekunder til resten af partiet. Sortspilleren Per Stentebjerg fik i midtspillet den bedre stilling og i begyndende tidnød opgav Lars Munk.

Andre resultater : Odense Seminarium - Lærkeskolen 1  2-2, 2-2 og 2½-1½,  Universitetet - Midtfyn 1  2-2, 2-2 og 3-1, Nyborg 2 - Sydøstfyn 1  0-4.

Semifinalen (14/2-2006) :

I denne runde vandt vi 3-1 over Universitetet :

Læseforeningen 1

Odense Universitet

3-1

Per Stentebjerg-Hansen Jesper Bruun

1-0

Robert Vollertsen Mikkel Clausen

½-½

Jørn Moestrup Brian Nielsen

1-0

Ego Mikael Østergaard

½-½

Igen trak vi det letteste hold. Det så man, da Sydøstfyn på hjemmebanen havde store vanskeligheder mod Odense Seminarium. Først efter 2. lynomkamp blev Seminariet besejret. Vores egen kamp var mere ulige. Efter at Jesper med sort forsøgte et kongeangreb, slog Per kontra og vandt. Herefter smed jeg en gevinststilling væk i 38. træk. Men den remis, jeg fik, var meget vigtig for det videre forløb af matchen. Moestrup stod til gevinst og Robert var ganske vist en kvalitet nede med sort (efter et forsøg på at vinde en officer på c-linjen), men havde gode remischancer, da Mikkel ikke umiddelbart kunne komme igennem. Ret hurtigt efter blev det remis mellem Robert og Mikkel. Tilbage sad Moestrup med klart bedste stilling og klart mest tid. Brian forsøgte med nogle trusler mod Moestrups hvide konge. Men der var intet i det, så til sidst tabte Brian på tid i en klart tabt stilling.

I den anden kamp blev resultatet : Sydøstfyn 1 - Seminariet 2-2, 2-2 og 3-1.

Finalen blev spillet 27. marts hos Odense Skakklub.

Sydøstfyn 1

Læseforeningen 1

2-2

Jan Nordenbæk Per Stentebjerg-Hansen

1-0

Thomas Jepsen Robert Vollertsen

0-1

Finn Nøhr Jørn Moestrup

½-½

Per Sørensen Ego

½-½

Sydøstfyn var svækket af at Lars Borbjergaard ikke kunne. Men alligevel stillede de med folk med 2026 i rating eller mere. Bortset fra mine 1866 havde Læseforeningen også kun 2000-folk. Så i hvert fald på de tre øverste brætter var der spændende partier i vente. Først færdig var Moestrup, der tog en rimelig hurtig remis efter at have stået presset trods de hvide brikker. Først op mod tidskontrollen ved 4 timer blev næste parti færdigt. Det var Robert, der med sort fik høstet frugten af sit kongeangreb. Tidligere i partiet var Thomas ovenpå med sit spil på dronningfløjen og i d-linjen. Derefter blev jeg færdig. Gennem hele partiet var jeg med sort presset og måtte derfor give kvalitet for bonde. Dette tog en del af presset, men med afgørende materiel undervægt. I tidnøden fik jeg sat en evig skak ind. Dette sikrede lynomkampen  og derved blev det. Per Stentebjerg modtog med hvid en gambit-bonde i åbningen og stod herefter presset i resten af partiet. Dette pres kom han aldrig ud af og tabte i tidnøden i et tabt tårnslutspil.

Lynomkampen sluttede 2-2, så vi måtte på den igen. Her sad jeg med dronning og konge mod Pers konge. Og 53 sekunder igen mod Pers få sekunder. Vinder jeg, tager vi pokalen. Desværre satte jeg ham pat og derfor fik Sydøstfyn en tredje omkamp. Denne sluttede 3-1 til os, så vi tog pokalen alligevel.