Fynsk pokalskak 2006/2007

1. runde :

I den fynske pokalturnerings 16-delsfinale 6/11-2005 i Fåborg mødte mit hold, Læseforeningen 2, Rudkøbing. Det gik som skemaet nedenfor angiver :

Læseforeningen 2 Rudkøbing 3-1
Ego Poul Eriksen 0-1
Allan Drost Arne Gregersen 1-0
Jens Rasmussen Steen Graversen 1-0
Nedzad Barlov Ebbe Rømer 1-0*

*) Ebbe Rømer vandt partiet, men var placeret forkert på holdet.

Holdet trak den sværeste af de mulige modstandere, nemlig Rudkøbing. De stillede med en mand på næsten 2100 på 1. brættet, ellers folk på under 1540. En match, hvor Læseforeningen 2 var favoritter til en 3-1-sejr, var i vente. Hurtigt kom Jens Rasmussen 2 bønder foran, men hans konge var urokeret. Men der var ikke nok kompensation for bønderne. Til gengæld stod Rudkøbing bedst på det nederste bræt, hvor Nedzad Barlov ukorrekt ofrede en officer. Også på bræt 1 kom Læseforeningen 2 dårligt fra start, idet Johnny Holler Johansen i midtspillet så sig nødsaget til et kvalitetsoffer for at komme ud af de største vanskeligheder. På 2. brættet havde Allan Drost angreb mod den sorte konge på c8, så her så det lovende ud. Alt i alt lignede det 2-2. Først færdig var Nedzad, der tabte. Selvom han havde en remis, hvis han tog modstanderens sidste bonde. I så fald ville modstanderens mer-springer ikke have nogen betydning. Dernæst førte Jens sine to merbønder til sejr og Allans angreb blev byttet ud med et vundet slutspil. Altså 2-1 til Læseforeningen 2. På bræt 1 fik Johnny unødvendige chancer, men en afsluttende buk kostede en løber. Altså 2-2 og omkamp. Nej, ingen omkamp, idet Rudkøbing havde stillet forkert op på de to nederste brætter. Så de 2-2 blev konverteret til 3-1 til Læseforeningen 2, der derfor gik videre.

Andre resultater : Læseforeningen 1 videre uden kamp, FREM 4 - Fåborg 2  4-0 og FU (Forretningsudvalget i Fynsk Skak Union) - Søndersø 1-3.

Samme aften var der stævne i FREM Odense med resultaterne : FREM 1 videre uden kamp, Indslev - FREM 6  3-1, Nyborg 1 - Læseforeningen 3  4-0 og FREM 5 - FREM 2  0-4.

Også denne aften var der stævne i Middelfart : Nr. Aaby Junior 3 - FREM 3  1-3, Sydøstfyn - Sidespringeren (sidste års Søndersø 1) ½-3½, Odense - Lindøbisserne 1  ½-3½ og Lærkeskolen - Middelfart 2-2 samt 2-2 og 1-3 i de 2 lynomkampe.

Resultater fra stævnet i Nyborg, også mandag aften : Nr. Aaby Junior 2 - Næsby 1 (før Søhus)  0-4, Nr. Aaby Junior 1 - Udfordrerne ½-3½, Fåborg 1 - Nyborg 2  2-2 og 2½-1½ i lynomkampen samt Nyborg 4 - Nyborg 3  ½-3½.

2. runde :

I den fynske pokalturnerings 8-delsfinale 30/11-2005 i klubbens lokaler mødte mit hold, Læseforeningen 2, Søndersø. Det gik som skemaet nedenfor angiver :

Søndersø Læseforeningen 2 ½-3½
Erling Rasmussen Ego 0-1
Kaj Hansen Allan Drost ½-½
Michael Nielsen Jens Rasmussen 0-1
Ikke mødt op Nedzad Barlov 0-1

Efter at have hjulpet med at gøre klar til denne torsdag aftens stævne, hvor alle hold minus Lindøbisserne og FREM 2 deltog, kunne stævnet gå i gang. Lodtrækningen var bygget op, så ingen klubbers hold kunne trække hinanden. Så derfor kunne mit hold ikke trække Læseforeningen 1. I stedet trak vi Søndersø med hvid på 1. bræt. Det viste sig, at Søndersø stillede uden 4. bræt, så Nedzad vandt uden kamp. På de resterende brætter var vi alle højereratede end vores modstandere, så en klar sejr var forventeligt. Først færdig var Allan Drost, der spillede Afslået Dronninggambit med udvikling af den hvidfeltede løber til b7. Spillet var lige, men Allan forsøgte at plumre vandene med et officersoffer byggende på temaet dobbeltangreb. Kaj modtog offeret, men Allan kunne grundet dobbeltangrebet tage officeren tilbage straks. Resultatet var uligefarvede løbere og andre brikker på brættet. Stillingen var stadig lige og hurtigt efter blev der taget remis. Næste mand på tavlen var Jens, der i Bird ofrede en bonde med f4-f5. Ideen var at åbne for en svækket kongestilling hos Michael. Men offeret så tvivlsomt ud, heldigvis blev Michael for ivrig med stødet f5-f4. Herfra gik det ned ad bakke for Søndersø-manden, der derfor tabte. Sidste parti var mit mod Erling Rasmussen. Han spillede med sort det usædvanlige 1. d4, Sf6 2. Sf3, b5. Det blev et parti, hvor første bonde blev slået i træk 29. Udslagsgivende var, at jeg var mere aktivt spillende end Erling. Afgørelsen faldt med bondeofferet 37. b4, der skabte en farlig fribonde på a-linjen, hvorefter det faldt sammen for ham. Vi vandt altså 3½-½ og er nu i kvartfinalen.

Aftenens andre resultater : Nyborg 1 - Fåborg 1  3½-½, FREM 3 - Sidespringeren  2-2 og lynomkamp 1½-2½, FREM 1 - Indslev  3-1, Middelfart - Næsby 3-1, Udfordrerne - Nyborg 3  3½-½ og Læseforeningen 1 - FREM 4  4-0. Da Lindøbisserne ikke kunne stille hold, gik FREM 2 videre uden kamp.

Kvartfinalen :

Læseforeningen 2 Læseforeningen 1 1-3
Jørgen Lynggaard Per Stentebjerg_Hansen ½-½
Ego Peter Grau 0-1
Kurt Ploug Jannick Skow ½-½
Jens Rasmussen Jørn Moestrup 0-1

Min klub, Læseforeningen havde mit hold og førsteholdet med i kvartfinalerne i den fynske pokalturnering, der foregik i Middelfart. Det var på forhånd givet, at hverken Nyborg 1 eller FREM 2 kunne blive modstandere til mit hold. Simpelthen fordi Nyborg-spillerne var videre uden kamp. Af de resterende fire hold var Middelfart og Udfordrerne (unge spillere fra Sydøstfyn) vel de nemmeste modstandere.

Ærgerligt nok magede lodtrækningen det sådan, at de to mandskaber fra Læseforeningen tørnede sammen. Matchen var den, der var først afgjort af de tre spillede opgør. På bræt 4 kom Moestrup med sort efter 16 træk til at stå klart bedst med fuld kontrol over den åbne c-linje. Begge hans tårne var placeret i denne linje, det ene på 2. række. For at undgå langsom nedspilning forsøgte Jens Rasmussen sig med bondefremstød på kongefløjen. Som tiden gik, blev Jørns fordel dog større og større. Også på bræt 1 kom førsteholdet bedst fra åbningen og på et tidspunkt kunne hvidspilleren Per Stentebjergs udviklingsfordel have givet en bonde og klart bedste stilling. Dette så Per ikke, men alligevel havde 2. holdets Jørgen Lynggaard stadig store problemer, specielt med damen, der i nogle varianter kunne fanges. På 3. brættet spillede Jannick med hvid Modtaget Dronninggambit mod Kurt Ploug. I stedet for at vinde bonden tilbage, gik Jannick ind i en stilling, hvor han fik en officer for nogle bønder. Selvom Jannick i slutspillet, ud over officeren, havde en fri e5-bonde var Kurt i offensiven med forbundne fribønder. På 2. brættet fik Grau med sort en garderet fribonde på d4 mod mig. Denne store fordel og stillingen som sådan gjorde det let for Grau at forøge sin fordel uden at bruge særlig meget tid. Selvom jeg kæmpede imod med angrebsforsøg på kongefløjen, var partiet hele tiden vundet for Grau, der da også bragte sit hold på 1-0. Ret hurtigt efter fik Lynggaard hevet en heldig remis hjem. Herefter varede det noget tid inden næste afgørelse faldt. Det var remis mellem Jannick og Kurt. Herefter manglede partiet mellem Jørn og Jens, hvor Jens havde 4-5 minutter tilbage mod Moestrups halve time til tre kvarter. Da Jørn endvidere stod med 2 merbønder, var det kun spørgsmål om tid, inden Jens tabte.

Aftenens andre resultater : Nyborg 1 videre til semifinalen uden kamp mod FREM 2, Udfordrerne - FREM 1  1-3 og Sidespringeren - Middelfart 2½-1½.

Semifinalen mandag 12. februar hos FREM gav resultaterne FREM 1 - Sidespringeren 2½-1½ og Nyborg 1 - Læseforeningen 1  1-3. I halvdelen af matchernes 4 timers spilletid var begge vinderholdene på hælene.

I finalen (28. marts), der blev spillet hos Sydbank i Odense centrum, tabte Læseforeningen 1 til FREM 1 efter lynomkamp (½-3½). I den ordinære kamp var Læseforeningen 1 heldige. Mathias overså en mat og Mads havde et klart vundet slutspil. Deres to nederlag kunne der ikke pilles ved.

Læseforeningen 1 FREM 1 2-2 + ½-3½
Per Stentebjerg_Hansen (sort) Mads Bilde Svendsen 1-0 + 0-1
Peter Grau (hvid) Tom Frantsen 0-1 + ½-½
Jannick Skow (sort) Kristoffer Dyrgaard 0-1 + 0-1
Jørn Moestrup (hvid) Mathias Meunier 1-0 + 0-1