Klubturneringen forår 2004, øverste gruppe (ELO)

Gennemsnittet er 1954

Nr. Navn Rating Forv. 1   2   3   4   5   6   7   8   9   Ialt Korr. Plac.
1 Alex Sørensen FREM 1712 2 010 02 3½ ½4 50 16 71 ½8 90   8
2 Carsten Bank Friis LF 2300 7.85 19 11 110 ½3 4½ 15 61 17 81 8   1
3 Torben Østergreen LF 2175 6.85 18 9½ ½1 2½ 010 14 50 16 71   3-4
4 Ego LF 1890 3.8 17 80 09 1½ ½2 30 ½10 ½5 61 4   6-7
5 René Rauer Hansen LF 1889 3.8 ½6 71 08 9½ 11 20 13 4½ ½10 5   5
6 John Nielsen LF 1750 2.35 5½ 100 17 8½ ½9 10 02 30 04   9
7 Jens Rasmussen LF 1662 1.55 40 05 60 101 08 90 01 20 03 1   10
8 Mads Bilde Svendsen LF 2085 5.95 30 14 51 ½6 71 100 09 1½ 02 4   6-7
9 Jørn Moestrup LF 2058 5.65 20 ½3 41 ½5 6½ 17 81 100 11   3-4
10 Jannick Skow LF 2016 5.2 11 16 20 07 31 18 4½ 19 5½ 6   2

Ratingtabel

Her står LF for Læseforeningen. Ratingtallene er fra før Årsskifteturneringen blev afsluttet. Da der spilles holdskak samtidig med 1. runde, er fire af partierne torsdag 18. marts udsat. Kun Carsten Bank Friis og Jørn Moestrup spiller. Dette parti blev udsat.

Fredag 26. marts. Mit udsatte parti fra første runde spilles søndag 4. april på Café Vestergade 1 samtidig med en runde i Fynsmesterskabet. I denne runde er et af partierne afviklet, Jannick vandt over Alex. I anden runde var Alex - Carsten udsat, mens resten af partierne blev spillet. Jeg selv spillede Sort mod Mads Bilde Svendsen. Vi spillede Afslået Dronninggambit, og jeg kom til at spille c5 for tidligt med det resultat, at der røg en kvalitet i træk ca. 14. Selvom jeg senere fik en bonde og lidt aktivt spil, var der intet at komme efter. Også Jens tabte en kvalitet mod René. Her havde René det nemmere end Mads med at vinde. Også John tabte som ventet, mens Torben og Jørn delte.

Fredag 2. april. I tredje runde tabte jeg med Hvid til Jørn Moestrup. Vi spillede Afslået Dronninggambit, en noget usædvanlig variant. Jeg valgte en forkert plan i 10. træk. Fremstødet med e-bonden vækkede hans dårlige løber til live og svækkede i øvrigt også centrum. Angrebet jeg fik, blev let forpurret. Men jeg kæmpede bravt og til sidst var Jørn ikke sikker på, om han kunne vinde. Desværre solgte jeg på grusom vis en bonde. Carsten kom på tavlen med en sejr over Jannick. Carsten fik narret en bonde fra Jannick tidligt i partiet. Til gengæld var René og Mads ude i vilde forviklinger. Mads fik sin kongeangreb til at bryde igennem. Torben kom bedst fra start mod Alex, men fik ikke spillet h4-h5 i tide. Derefter kom Alex ind i spillet, og med materiel overvægt til Alex (to lette mod tårn) blev det i slutspillet remis.

Søndag d. 4. april spillede jeg det udsatte parti fra første runde mod Jens Rasmussen. Jeg havde Hvid i Afslået Dronninggambit (igen!!) og grundet Jens´ passive spil kom jeg til at stå bedre og bedre. Midtvejs i partiet var presset mod hans svage e6-bonde så stort, at han måtte give damen for tårn og springer. Det hjalp ham ikke så meget, presset fortsatte bare. Det endte med, at jeg gav damen tilbage for tårn og løber, således at jeg fik et klart vundet slutspil. Min fribonde på b7 kostede ham løberen.

Torsdag 15. april var der fuld runde. Jeg selv spillede remis med Sort mod Alex Sørensen. Vi spillede den lukkede sicilianer, og da han ikke foretog sig noget af betydning på kongefløjen, spillede jeg b-bonden frem til b4 og fik spil mod b2. Denne bonde tog jeg uden at tænke mig om. Så derfor røg der en officer helt uden kompensation. Herefter spillede Alex et par slappe træk, der bragte mig en smule tilbage. Cirka 12 træk senere lavede han igen nogle slappe træk, og denne gang kostede det ham gevinsten. Sidst færdige var Jens og Jannick. I klar gevinststilling (et par bønder mere) havde Jannick kun et par minutter tilbage mod Jens´ 7 minutter. Her gik Jannick ind i et bondeslutspil, hvor Jens skabte en afgørende fribonde på g-linjen. René, der havde Sort og Jørn spillede Kongeindisk. Det blev med bondestorm på fløjene. Jørn spillede b4, c5, a4-a5,cxd6 og René spillede f-, g- og h-bønderne frem. Men de havde vanskeligt ved at komme til fjerde række. Dette parti endte remis, ligesom de sidste to af rundens partier. Mads stod ret hurtigt bedst mod John, men spillede herefter nogle unøjagtige træk.

Torsdag 22. april var der igen fuld runde. Jeg selv spillede remis med Hvid mod Carsten Bank Friis. For fjerde gang Afslået Dronninggambit. Der blev tidligt byttet dronninger og et par lette officerer, således at der fremkom uligefarvede løbere. Derfor satsede jeg på at bytte springerne af, så hver gang Carsten truede min springer med løberen, flyttede jeg den. Carsten fik et lille pres, men heller ikke mere. Han forsøgte sig med et offer, der gav tårn og bonde for springer og løber. Til sidst så han sig nødsaget til en trækgentagelse. Den anden remis stod John og Moestrup for, mens resten af partierne fandt en vinder. Jannick var med Sort presset på dronningfløjen i starten af partiet, men fik stablet et stærkt angreb mod Torbens konge på den anden fløj på benene. Ved hjælp af forskellige ofre brød Jannicks angreb igennem. René vandt kvalitet mod Alex og vandt da også, selv om Alex til sidst forsøgte at føre a-bonden i dronning ved at give sine sidste to lette officerer. Mads vandt som ventet over Jens.

Torsdag 29. april var der to udsatte partier, nemlig mit mod Torben og Jens Rasmussens mod Jørn Moestrup. I de andre tre partier blev der indenfor de første tre træk spillet b2-b4 (b7-b5). Det var Mads med Sort, der spillede gambitten b5 mod Jannick. Gambitten blev afslået, og senere måtte Mads afgive kvalitet for at hindre et farligt Hvidt angreb på h-linjen. Han fik dog noget efter muligheden for et rigtig godt dronningoffer, men så det først efter han havde trukket. Herefter spillede Jannick sejren hjem. I de to Orangutanger var Hvidspillerne nede materielt, Carsten med en bonde mod René og Alex manglede et tårn mod John. Carsten havde lidt kompensation for bonden og vandt. John overså fuldstændigt en mat.

Torsdag 6. maj var der fuld 7. runde. Jeg spillede remis med Hvid mod Jannick Skow. Endnu en gang blev der spillet Afslået Dronninggambit! Længe var spillet lige, jeg havde noget pres i starten, hvorefter Jannick fik et lidt bedre slutspil, der vel er remis. Han troede på et tidspunkt at han kunne gennemføre sin plan om at få et vundet bondeslutspil. Det fik han også, bare med den detalje, at bondeslutspillet var vundet for mig! Da jeg havde dronning på b8 og konge på a5 mod bønder på g5 og h4 samt Sort konge på h3, fandt jeg ikke den lette gevinst der var. Nemlig skak på b3 og bagefter flere skakker indtil bønderne blokeres. Det hele endte med pat 4-5 træk senere.
Ret hurtigt spærrede Friis en Hvid springer inde på e5 imod John. Med denne officersgevinst var der herefter ikke megen tvivl om Carstens gevinst. René tabte en officer mod Torben og fik derfor et klart tabt slutspil (René havde tårn og bønder, mens Torben havde tårn, springer og bønder). Med aktivt spil med sin 3 mod 1 - majoritet på kongefløjen fik René pludselig afgørende fordel. De tre bønder mod 1 blev til to farlige fribønder. Det sluttede med, at René satte Torben mat. Mads fik i starten af midtspillet fordel mod Jørn, men tabte alligevel.

Torsdag 13. maj var der næsten fuld 8. runde, kun Jannicks parti mod Jørn er udsat. Jeg selv spillede Hvid mod René Rauer i Kongeindisk, Sämich-varianten. René fik spillet b7-b5 for tidligt, jeg fik godt spil med svaret d4-d5. Da jeg satte hesten på d4 fik René udlignet. I stedet havde Sf4 givet fordel til mig. I 21. træk blev der taget remis. Mads fik med Sort i Engelsk tidligt i midtspillet fordel mod Alex. Men han fik ikke regnet i bund i en variant, der ville vinde for ham. Derfor undlod han at spille den, men fik alligevel en bonde mere, men i en mere lige stilling. Så også remis her. Gruppens to ratingfavoritter havde begge Sort mod to af gruppens lavest ratede. Friis spillede en lukket Sicilianer mod Jens og vandt hurtigt en bonde. Jens fik et tårn til f2 og en springer til c2, mens Friis fik forbundne fribønder på de to centrale linjer. Carstens d-bonde kostede Jens en kvalitet, og senere ville Jens undgå tårnafbytning. Dette kostede ham endnu en kvalitet. Selvom Carstens d-bonde kostede en kvalitet, så blev den på brættet og kostede yderligere en springer. Altså sejr til Friis. Torben vandt hurtigt en bonde i en Sämich med rokade til hver side. Da John så bagefter spillede Se5 og derved (efter Lxe5, dxe5) lukkede sin sortfeltede løber på h8 inde, så var resten af hans modchancer væk. Herefter havde Torben let spil og vandt da John opgav i en stilling hvor han skulle kæmpe imod forbundne fribønder.

Søndag d. 23. maj spillede jeg mit udsatte parti mod Torben Østergreen. Jeg havde Sort i Nimzo-indisk (eller er det Bogo?). Efter 1. d4, Sf6 2. c4, e6 3. Sf3, Lb4+ kom 4. Sbd2. Dette kender jeg intet til og kom få træk efter ud i et tabt slutspil, hvor min løber på c8 var låst inde i ca. 20 træk. Flere gange kunne Torben tage en bonde, men klogt fastholdt han i stedet presset. Han gav mig altså ingen chancer og efter 38 træk gav jeg op, da hans d-bonde var på vej i dronning.

Dagen efter spillede Jannick og Moestrup deres udsatte parti fra 8. runde. I en kongeinder (eller Hollandsk) havde Moestrup med de sorte brikker stillet sig op med bønderne på f5 og g5, men Jannicks pres på den anden fløj var så stærkt, at Moestrup aldrig fik gang i sit angreb. I stedet måtte han i slutspil med passive officerer. Passiviteten forhindrede Jannick i at bryde igennem med Lxa6 og udnyttelse af fribonden på b6. Men i stedet kunne Sb8 jages væk med Lg3. Dette blev forhindret, men prisen var for høj. Det sluttede med, at hvids b6-bonde kostede Moestrup en officer (kongens indtrængen ad b6 og c7).

Torsdag 27. maj blev den afsluttende runde spillet. Jeg selv vandt med Sort over John Nielsen i Engelsk (1. b3, e5 2. Lb2, Sc6 3. c4). I træk 15 fik jeg åbnet a-linjen med stor fordel, samtidig med at hans b4-bonde blev svag. Denne bonde tabte han og i det afsluttende springerslutspil havde jeg let ved at føre gevinsten i hus. Mine 4 points gav en ratingfremgang på 6.

Det mest underholdende af de andre partier var det mellem Jens (Hvid) og Torben. I starten havde Jens den bedste stilling, men efterhånden kom Torben ovenpå og fik en vundet stilling. Han havde to lette officerer (springer og løber) mod tårn. Men i den gensidige tidnød gav han Jens et par chancer for at få remis (blandt andet slutspillet med konge, randbonde og løber, der går på felterne, der ikke har forvandlingsfeltets farve, mod en enlig konge). Disse par chancer greb Jens ikke og tabte.

Carsten Bank Friis vandt turneringen efter kun at have afgivet halve mod Torben og mig. Jannick Benneth Skow blev nr. 2 med to points færre.

Torsdag 3. juni kom det frem, at turneringen blev ratet ud fra tallene en runde før slut. Dette skyldes, at turneringen varede i over ti uger, nemlig 11. Mit tal en uge før slut var 1920. Efter turneringen var det uændret. Altså ingen ratingfremgang alligevel, som jeg ellers skrev for en uge siden. Den ratingtabel, der henvises til i starten gælder derfor ikke.

Søndag 27. juni : ELO-tallet steg fra 1968 til 1982.